Očkovanie pre najmenších je dostupnejšie

28.07.2008 Celý región

Bratislava 24. júla 2008. Aby mali rodičia možnosť výhodne zaočkovať svoje deti aj nad rámec verejného zdravotného poistenia, zdravotná poisťovňa DÔVERA sprístupnila od júla nadštandardný preventívny balíček.
Obsahuje zľavy a bezplatné očkovania proti nebezpečným bakteriálnym a vírusovým chorobám, ktoré ohrozujú najmä deti. Rodičia tak môžu využiť zvýhodnenú prevenciu proti pneumokokom, kliešťovej encefalitíde a meningokokovej meningitíde.

„Naše deti majú možnosť, ktorú sme my nemali. Chrániť sa pred viacerými nebezpečnými nákazami, medzi ktoré patria aj pneumokoková a meningokoková infekcia a infekcia vyvolaná vírusom kliešťovej encefalitídy. V ambulancii informujem každého rodiča o možnostiach nepovinného očkovania s pozitívnym hlasom. Dnešní rodičia sú edukovaní a chcú vedieť ešte viac. Bežne očkujeme týmito vakcínami a nemali sme zatiaľ negatívnu skúsenosť, “ hovorí pediatrička z Košíc Jana Snopková. Lekárka zdravotnej poisťovne DÔVERA Vladimíra Kmečová vysvetľuje, že DÔVERA uvedením tohto preventívneho balíčka pre deti zareagovala na ohlasy rodičov, ktorí prejavili záujem o nadštandardné očkovanie svojich potomkov. „Vychádzame v ústrety rodičom a dávame im možnosť, ako výhodnejšie zaočkovať deti proti nebezpečným ochoreniam. Záleží nám na tom, aby boli naši klienti zdraví. Preto investujeme do ich prevencie, “ dodala. V. Kmečová.

Odborníci varujú, že najväčším nežiaducim účinkom v prípade očkovania je uspokojenie, že infekčné choroby už nehrozia. „Asi 2,5 milióna detí z 10 miliónov zomretých vo svete vo veku do päť rokov zomiera na choroby, ktorým sa dá predchádzať očkovaním, “ hovorí riaditeľka kancelárie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na Slovensku Darina Sedláková. Vychádza zo štúdie WHO a organizácie UNICEF z roku 2005. „Očkovanie je jednou z najefektívnejších metód na znižovanie chorobnosti a úmrtnosti na infekčné ochorenia. Má význam nielen pre konkrétneho človeka a jeho rodinu, ale aj sociálny a ekonomický prínos pre spoločnosť, “ zdôrazňuje D. Sedláková. O investovaní do prevencie hovorí Charta WHO o zdravotníckych systémoch, ktorú nedávno podpísalo aj Slovensko.

Preventívny balíček očkovaní pre deti

Očkovanie proti pneumokokom
Infekcia pneumokokmi je jednou z najčastejších príčin ochorení u detí. Spôsobuje bežné ochorenia ako zápal stredného ucha, prínosových dutín či priedušiek ale aj vážnejšie stavy ako zápal pľúc, infekcia krvi a meningitída. Rozširovanie pneumokokových infekcií podporuje pobyt v kolektíve a v uzavretých miestnostiach s nedostatočným vetraním. K takým patria aj škôlky a školy. Podľa agentúry TASR 60 percent detí, ktoré sa vyliečia z nebezpečnej pneumokokovej meningitídy, má trvalé následky: približne každé štvrté ohluchne, každé šieste je retardované, u jedného zo siedmich sa vyvinie epilepsia. Všetkým poistencom vo veku od 2 rokov zdravotná poisťovňa DÔVERA hradí v plnej výške vakcínu, ktorá chráni proti 23 kmeňom pneumokoka. Maximálna cena vakcíny je aktuálne 378 Sk. Základnou podmienkou na plnú úhradu je návšteva všeobecného lekára. Ten predpíše recept a rodič, resp. poistenec si vakcínu na základe neho vyzdvihne v lekárni. Nič za ňu neplatí. Následne sa nechá zaočkovať u svojho lekára.

Očkovanie proti kliešťovej encefalitíde
Kliešťová encefalitída je horúčkovité ochorenie postihujúce centrálny nervový systém. Môže mať celoživotné následky a dokonca môže spôsobiť smrť. Najväčším prenášačom vírusov sú kliešte z rodu Ixodes. Podľa článku E. Máderovej v časopise Via Practica u 10 až 30 percent infikovaných vznikne vírusové ochorenie postihujúce centrálny nervový trakt, najčastejšie v podobe zápalu mozgových blán a mozgu. Približne 30 percentám všetkých postihnutých, bez ohľadu na formu priebehu, zostanú menšie či väčšie neurologické následky. Na Slovensku sa ohniská nákazy nachádzajú do nadmorskej výšky 800 m. n. m. , a to najmä na západom Slovensku, v okolí Nitry, Topoľčian, Rožňavy, Levíc, Nových Zámkov, Štúrova, Košíc a na Považí. Vo väčších výškach už kliešte nežijú. Očkovanie síce nezabráni prisatiu kliešťa, no zabráni rozvoju ochorenia.
Poistencom vo veku od 1 roka do 16 rokov plne hradíme poslednú z troch dávok očkovacej látky pre deti, rovnako tak poistencom od 16 rokov vrátane preplatíme poslednú z troch dávok pre dospelých. Uhradená suma v prípade vakcíny pre deti dosahuje maximálne 460 Sk a v prípade vakcíny pre dospelých 494,50 Sk podľa aktuálnej kategorizácie. Zdravotná poisťovňa preplatí tretiu dávku vakcíny zakúpenú v lekárni bankovým prevodom na základe predložených dokladov o kúpe. Vakcíny možno kúpiť na základe receptu, ktorý predpíše všeobecný lekár. Poistenec musí absolvovať kompletnú očkovaciu schému, teda nechať sa zaočkovať všetkými troma dávkami vakcíny. Inak nárok na príspevok stráca.

Očkovanie proti meningokokovej meningitíde (zápal mozgových blán)
Toto infekčné ochorenie postihuje ľudí v každom veku, najmä však deti vo veku 2 – 6 rokov a v období dospievania. Ochorenie má zvyčajne ťažký klinický priebeh, 7 až 9 percent infikovaných zomiera.
Zdravotná poisťovňa rozširuje skupinu poistencov, ktorým prispieva v súlade s platnou kategorizáciou na vakcínu proti meningokokovej meningitíde. Do tejto skupiny patria do 1. júla všetci poistenci vo veku od 18 mesiacov. Poistenec si tak za vakcínu platí len spoluúčasť 208 Sk, DÔVERA mu uhradí sumu podľa aktuálnej kategorizácie a ceny v lekárni, v súčasnosti maximálne 128,80 Sk.

***
DÔVERA, zdravotná poisťovňa, a. s. je najväčšou súkromnou zdravotnou poisťovňou na Slovensku s takmer 865 000 poistencami a s trhovým podielom 16 percent. Vznikla spojením zdravotných poisťovní SIDERIA a DÔVERA 1. januára 2007. Má zmluvy s vyše 10,5-tisíc poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti. V prvom nezávislom hodnotení inštitútu HPI v roku 2007 získala najvyššie možné ohodnotenie – rating A. Poslaním DÔVERY je zabezpečenie kvalitnej a efektívnej zdravotnej starostlivosti s dôrazom na prevenciu. Preto poistencom sprístupňuje rôzne preventívne služby. Klientom je k dispozícii prostredníctvom celoslovenskej siete pobočiek, nonstop bezplatnej Zákazníckej linky 0800 150 150. Rozvíja elektronickú komunikáciu v rámci špeciálnej zóny na www.dovera.sk nazvanej elektronická pobočka.
 

Vyberte región